– Έχω ακούσει ότι το βούρτσισμα του δέρματος ( skin brushing) με μια σκληρή βούρτσα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να αποτοξινώσει το σώμα. Μου αρέσει η ιδέα αλλά η αίσθηση του βουρτσίσματος στο σώμα με ενοχλεί. Κάνω κάτι λάθος;
– Το βούρτσισμά του δέρματος υπάρχει σε πολλές και διαφορετικές κουλτούρες στην ιστορία και τα αποτελέσματα φαίνονται γρήγορα από τη συστηματική χρήση. Είναι μια απλή παραδοσιακή μέθοδος και κάποια μοντέρνα προβλήματα.
Η μόνιμη αίσθηση υποτονικότητας και η έλλειψη ζωτικότητας είναι συχνό φαινόμενο για πολλούς. Ένας θεραπευτής μπορεί να πει ότι μας λείπει ενέργεια ή ένας θεραπευτής της Κινέζικης ιατρικής να πει ότι το chi μας είναι χαμηλό. Ένας άλλος λόγος -για αυτή τη μόνιμη έλλειψη ζωτικότητας- είναι το μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα που επιβαρύνεται από το στρες και τις τοξίνες του περιβάλλοντος.

Ενεργοποίηση της λεμφικής ροής
Το λεμφικό σύστημα είναι απαραίτητο μέρος του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι ο ‘νοικοκύρης’ του σώματος που απαρτίζεται από ένα μικρό και ντελικάτο δίκτυο λεμφαγγείων που στέλνουν ένα άχρωμο υγρό σε όλο το σώμα που λέγεται λέμφος.
Κατά μήκος των λεμφαγγείων υπάρχουν λεμφαδένες – 400 με 700 – διάσπαρτοι στο σώμα. Αυτοί φιλτράρουν και καθαρίζουν τη λέμφο, ανακτώντας υγρά και καταστρέφοντας τις τοξίνες. Εκτός από την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό, το λεμφικό σύστημα ανακτά το λίπος και τις πρωτεΐνες,-η πηγή ενέργειας του σώματος -και τα προσθέτει στην κυκλοφορία του σώματος.
Ο επιφανειακός λεμφαδένας ξεκινά από πολύ βαθιά και σταματά κάτω από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Κάθε φραγμός, στο επίπεδο αυτό, του λεμφαγγείων καταλήγει σε συμφόρηση σε όλο το λεμφικό σύστημα.
Το βούρτσισμα του δέρματος είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ενεργοποιηθεί η δραστηριότητα σε ολόκληρο το λεμφικό σύστημα – παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες που το επιβεβαιώνουν. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο για μια αποτοξινωτική δίαιτα
Όταν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τη λεμφική ροή, το έντονο βούρτσισμα του δέρματος λέγεται ότι ισούται με 20 λεπτά γυμναστικής. Το βούρτσισμα του δέρματος δεν μπορεί βέβαια να αντικαταστήσει τη γυμναστική αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει το λεμφικό σύστημα που θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη αποβολή των τοξινών από το σώμα, ιδανικό για αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.
Το βούρτσισμα σε στεγνό δέρμα βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος ενώ ανοίγει τους πόρους και βοηθά στην αποτοξίνωση ενώ βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος. Το τέντωμα των ιστών με το συστηματικό βούρτσισμα του δέρματος βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το συστηματικό βούρτσισμα μπορεί να μειώσει ακόμη και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Απαλό βούρτσισμα

Λόγω των πλεονεκτημάτων του βουρτσίσματος, πολλοί το ξεκινούν επιθετικά για να έχουν γρήγορα αποτελέσματα και μπορεί να απογοητεύονται όταν νιώθουν πόνο.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνετε απαλές κινήσεις. Ενθαρρύνετε τον οργανισμό σας να κάνει κάτι που θέλει, δεν τον πιέζετε για κάτι αφύσικο.
Το βούρτσισμα του δέρματος πρέπει να γίνεται σε στεγνό δέρμα και πάντα προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται νωρίς την ημέρα και όχι το βράδυ καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να ενεργοποιήσουν ολόκληρο τον οργανισμό. Η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι η εξής:
Ξεκινήστε από τα πέλματα των ποδιών (πρώτα η αριστερή μεριά) και προχωρήστε προς τον αστράγαλο και το γόνατο με μεγάλες κινήσεις ( από μπροστά και από πίσω), συνεχίζοντας στο μηρό.
Οι γλουτοί μπορεί να είναι ‘τεμπέλικοι’ λόγω της καθιστικής ζωής γι αυτό κάντε σταθερές κυκλικές κινήσεις προς τα έξω. Συνεχίστε με κινήσεις από το κάτω μέρος προς τη μέση της πλάτης.
Στη συνέχεια, βουρτσίστε από τα ακροδάχτυλα, προς τα χέρια και το στήθος. Βουρτσίστε επίσης το πάνω μέρος του χεριού από τα δάχτυλα μέχρι τον ώμο, και από το κάτω μέρος μέχρι τις μασχάλες, όπου οι κυκλικές κινήσεις εδώ βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος
Είναι καλύτερα για τις γυναίκες να αποφύγουν τις έντονες κινήσεις στην ευαίσθητη περιοχή του στήθους αλλά βουρτσίστε το λαιμό από τον αυχένα προς τα πάνω και από τη γραμμή του πιγουνιού προς το στήθος. Τελειώνοντας κάντε κυκλικές κινήσεις με τη φορά του ρολογιού, στην κοιλιά
Μπορεί να νιώθετε το δέρμα σας ευαίσθητο στην αρχή για αυτό ξεκινήστε απαλά και αυξήστε την πίεση όταν συνηθίσετε. Αποφύγετε το ζεστό μπάνιο μετά το βούρτσισμα αλλά ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους θα βοηθήσει να φύγουν τα νεκρά κύτταρα και θα νιώσετε φρέσκοι. Μια καλή ενυδατική κρέμα μετά, θα βοηθήσει για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.