Ένα όμορφο, λαμπερό μα κυρίως υγιές δέρμα πηγάζει πραγματικά από μέσα μας! Μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει μια φυτοκεντρική, θρεπτική διατροφή σε συνδυασμό με μια στοχευμένη φυσική περιποίηση του δέρματος είναι θεμελιώδης και έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την όψη του δέρματος.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη τόσο του εντέρου όσο και του μικροβιώματος του δέρματος αρχίζουν να ρίχνουν φως στο πόσο αμφίδρομη είναι η σχέση τους. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο αλληλένδετα που ο όρος «άξονας εντέρου-δέρματος» Gut- skin – axis, χρησιμοποιείται συχνά για να τα περιγράψει. Το λιγότερο γνωστό μικροβίωμα του δέρματος περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό και ποικιλία μικροοργανισμών, γνωστή ως “μικροβιακή χλωρίδα” – περίπου 1000 διαφορετικά είδη μικροβίων, μυκήτων και ακάρεων υπάρχουν στο δέρμα – μετά το έντερο, επομένως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Όταν δεν λειτουργεί το ένα το άλλο εμφανίζει δερματικές παθήσεις.
Η φλεγμονή στο έντερο – περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος βρίσκεται στο έντερο – που συχνά προκαλείται από κακή διατροφή ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση ερεθισμών στο δέρμα όπως: έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ακμή, ψωρίαση, ροδόχρους ακμή, ενώ μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα κνησμό, κηλίδες και ατέλειες λόγω της διάσπασης του κολλαγόνου.
Το μικροβίωμα του δέρματος…
Είναι μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που καλύπτουν το δέρμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία σας. Ακριβώς όπως το μικροβίωμα του εντέρου, το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα για να διατηρήσει την καλή υγεία του δέρματος, και αυτό το κάνει αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων (μικρόβια) που βρίσκονται στο δέρμα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας που καλύπτει περίπου 270 τ. μ. και φιλοξενεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο βακτήρια ανά εκατοστό δέρματος!
Και τα δύο μικροβιώματα έχουν ουσιαστικούς ρόλους καθώς λειτουργούν ως φραγμοί που προστατεύουν από εισβολείς παθογόνων, διασπούν φυσικά προϊόντα, αλληλεπιδρούν και διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα (το έντερο φιλοξενεί σχεδόν το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας) και ρυθμίζει τη συστηματική και τοπική φλεγμονή.
“Άξονας εντέρου – δέρματος”
Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ένα ανισορροπημένο μικροβίωμα του δέρματος (γνωστό και ως «δερματική δυσβίωση») μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως ακμή, έκζεμα, ροδόχρου ακμή και ψωρίαση, και σχετίζεται επίσης με γαστρεντερικά συμπτώματα (GI).
Τα παράπονα” του γαστρεντερικού συστήματος εκδηλώνονται ως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα και μετεωρισμό, με την έρευνα να υποστηρίζει ότι αυτές οι απίστευτα συχνές διαταραχές του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων μέσω της απελευθέρωσης χημικών αντιδράσεων στο αίμα.
Μια μελέτη σε άτομα με ψωρίαση διαπίστωσε ότι η υγιεινή μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωστή διατροφή αποτελεί το “κλειδί” στην υγεία της μικροχλωρίδα και του δέρματος. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία σε φυτικές ίνες έχουμε στη διατροφή μας τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των βακτηρίων που συναντάμε στο έντερο. Είναι προτιμότερο να τρώμε φρέσκα φρούτα, όσπρια και ακατέργαστα δημητριακά καθώς και ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ πρέπει να καταναλώνουμε προβιοτικές τροφές , όπως το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. Αντίθετα μια διατροφή δυτικού τύπου πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές, αλλαντικά και τεχνητά γλυκαντικά σε συνδυασμό με το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την υγεία του δέρματος.